(G)roeikracht (2021)

Auteur(s): Martine Demey
Imprint(s): Willems Uitgevers
Taal: Nederlands
Vers. datum: 16/08/2021
NSTC: 9789493242142
Wist jij dat je door het roken van een joint een psychose kunt krijgen?
En dat cannabis een hersenziekte kan uitlokken?
Thomas, een beloftevolle jongen met een ‘gouden’ toekomst, overkomt het. Van de ene dag op de andere wordt zijn leven op zijn kop gezet. Hij wordt opgenomen in de psychiatrie en zijn leven wordt een lijdensweg. Ondanks de vele inspanningen om zijn leven weer op het juiste spoor te krijgen, ziet hij het goud langzaam tussen zijn vingers glippen. Hij verliest de strijd met zijn ziekte en stapt uit het leven.

Waren zijn lege handen de oorzaak van zijn zelfdoding?
Of treft de psychiatrie, die Thomas ‘een vogel voor de kat’ noemt, enige schuld?
En hoe gaan de nabestaanden om met zo’n onmetelijk drama?
Hoe kom je zoiets ooit te boven?
Hoe krijg je weer (g)roeikracht?
Dit boek neemt je op sleeptouw in een waargebeurd verhaal dat je wakker schudt en je raakt tot in je diepste emoties.

Martine Demey (°1968) studeerde af als leerkracht lager onderwijs en was aanvankelijk werkzaam als bankbediende bij Belfius. Bij de geboorte van haar zoon Thomas besliste ze om voltijds huisvrouw en vrijwilligster in de parochie te worden. Haar toekomst zag er rooskleurig uit, tot Thomas last kreeg van psychoses en na drie jaar psychisch lijden uit het leven stapte. Zijn zelfdoding doet haar besluiten om zijn verhaal neer te schrijven in dit boek, waarin ook fragmenten uit Thomas’ dagboek zijn opgenomen. Op deze manier geeft het boek een discrete inkijk op Thomas’ denk- en gevoelswereld, wie hij was als mens, en de vermoedelijke oorzaak van zijn zelfdoding.
Met dit boek wil ze voornamelijk jongeren bewust maken dat cannabisgebruik een psychose kan uitlokken en welke de gevolgen kunnen zijn. Daarnaast biedt het boek troost, steun en begrip aan hen die iets soortgelijks hebben meegemaakt of door een andere oorzaak een kind of geliefde verloren.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van de website: https://metadata.isbn.nl/1442279/g-roeikracht.html
Dit boek is hier verkrijgbaar